יוגה

כמה מילים ממני:

ארצה לדבר, ברשותכם כמובן, מעט בקצרה מנסיוני האישי כמדריכת יוגה. בישראל היוגה נתפסת כשיעור בו כולם או ישנים ועושים תרגילי נשימה וריכוז או שיעור בו לומדים לעמוד על הראש ושאר אקרובטיות. אך למעשה אין כל קשר בין דימוי זה למהותה של היוגה, למעט קשר עקיף.

אינני גורו או איש רוח ידוע, אך אני יודעת מתוקף היותי מדריכת יוגה ותלמידת הדרך היוגית, כי התרגול הפיזי של היוגה הינו רק חלק ממהותה. יוגה הינה דרך חיים. השקפת עולם.

מבחינת ההסטוריה של מושג היוגה, המילה יוגה נגזרת מהשורש "יוגי", שפירושו להצטרף, להצמיד, לרתום בעול ולמקד את תשומת הלב. ישנם פירושים רבים למונח "יוגה", אך הפירוש המוכר ביותר למונח בשפת הסנסקריט הוא "שילוב" או "איחוד"[1].

לפיכך תרגול האסאנות אותו רובינו מכירים מהטלויזיה, הספרים ומהתנסות אישית הינו רק כלי ולא מטרה.

בכדי להבהיר עצמי, אציין כי ישנם שני מקורות המקובלים כסמכויות בלתי מעורערות לבסיס הפילוסופיה של היוגה :

הראשון והחשוב ביותר עבורי הינו "הסוטרות של פטאנג'לי", שאינו מקור דתי [2].

פטאנג'לי כתב סה"כ 196 סוטרות בשפה הסנסקריט העתיקה, שבהן הוא מגדיר ומנתח את מבנה הנפש של האדם. כמו כן הוא מאבחן את מקורות המצוקה והסבל האנושי ומסביר כיצד אפשר להשתחרר מהסבל. על ידי אימון עקבי, תוך הקפדה על עקרונות מוסריים יכול האדם לעבור שינוי, להשיג שליטה על הכרתו ותודעתו ולהתגבר על המכשולים העומדים בדרכו.

לדעתי הסוטרה השנייה של פטאנג'לי מציגה את מהותה הממשית של היוגה ומטרתו של תרגול היוגה (ההאתה יוגה):

פטאנג'לי כותב: "היוגה היא הגבלת תנודות התודעה", ובסנסקריט: " יוגה-צ'יטה-וריטי-נירודהה"[3].

משמעות האמירה החדה הזו היא כי היוגה הינה כלי רב עוצמה והשפעה שמאפשר לעוסק בה לפתח את מודעותו (כלומר להכיר את עצמי) ואת תודעתו (כלומר ההבנה של עצמי), וזאת בכדי לפתח יכולת שליטה עצמית במחשבותינו וברצונותינו ויצרינו. ובכך להיות בעמדה המאפשרת לנו לשפר את עצמינו ואת חיינו.

המקור השני הינו דתי, אך עדיין רלבנטי לאדם הלא דתי , שמתעניין בהבנת המטרה של תרגול היוגה. שמו: "הבאגאוואד גיטה"[4], שמשמעו שירת האל. יצירה זו, ע"פ שמה, הינה דתית והיא כוללת בתוכה שיחה[5] המתמצתת את התפיסה המרכזית של היוגה – שחרור ממגע עם כאב וצער וראיה שוויונית (samtava) של מצבים קשים או קלים בחיים (בהגווד גיטה, 2002). שחרור זה, ו, נקרא בסנקסריט "מוקשה" והוא מתאפשר רק כשהתודעה נקייה מיכולת החשיבה.

מכאן קצת יותר על ההסטוריה של היוגה-

ע"פ האמונה הסנסקריטית- ההינדית שורשי היוגה מתחילים לפני כחמשת אלפים שנה. ישנם כתבים עתיקים שבהם מוזכרת היוגה במפורש, אילו כתבים וודיים והראשון שבהם הוא האופינישאדות. בכתבים אלו מוזכרת היוגה אך הם אינם עוסקים בה, אלא באחדות הרוחנית של כל הבריאה.

התרבות ההודית הקדומה התבססה על הוודות. פירוש המילה ודה הוא "ידע" והכוונה כאן היא לא לידע אינטלקטואלי רגיל כי אם לידע טהור מוחלט העומד בבסיס הבריאה הנגלית, והכולל את כל היבטי היקום. הוודות, שהוצגו במזמורים, הועברו במשך דורות רבים מאב לבן במשפחות הברהמינים (כוהנים) בהודו, ונשמרו דרך מסורת משפחתית ושינון בע"פ. בתקופה מאוחרת יותר הרישי ויאסה אסף אותם וכינס בספרים שונים שידועים כיום ככתבים הוודים[6].

בתרבות ההודית מאמינים כי מקורם של המזמורים הוודיים הוא מהרישים (הרואים) הוודים שחיו בתקופה הקדומה[7]. לפי המסורת ההודית הרישים טענו כי בבסיס הבריאה קיים שדה מוחלט של אנרגיה וידע אין סופים המארגן את כל חוקי הטבע ומכוון את היקום. בדומה לשאר היבטי הספרות הוודית הרישים זיהו את הדארשנות מהשדה הטרנסנדנטאלי ולכן הם נקראות גם אופנגות[8]. האופנגות מסייעות לאדם לפתח מצבי תודעה גבוהים.

הדארשנה, בשונה מפילוסופיה מערבית, הינה גישה לחיים, המבוססת על התנסות מעשית ולא מתבססת, כמו הפילוסופיה, על השערה אותה מנסים לאשש או להפריך.

קיימות שש דארשנות; שלושת הראשונות מספקות הבנה אינטלקטואלית על המציאות ושלושת האחרונות מספקות אמצעים מעשיים לפתח את התודעה כך שהיא תוכל לחוות, בטבעיות ובחוסר מאמץ, את הטוטאליות של חוק הטבע (הוודה). היוגה הינה הדראשנה הרביעית.

אך למי שמתעניין במה שיש ליוגה ולתרגולה להציע זכור:

תרגול האסאנות, תרגילי הנשימה ומצבי הרכוז אינם מטרה אלא כלי. כלי רב עוצמה והשפעה ולכן יש להזהר מלהפכו למטרה.

בברכת דרך צלחה…

הילה הלר חדד

[1] למעמיקים ביוגה- פירוש המונח "יוגה" בשני אופנים מאפשר כיוון שונה למחקר, עיסוק וגם תרגול פיזי.

[2] מידת עתיקותן של "הסוטרות "אינה ידועה והסברות נעות בין המאה השנייה לפני הספירה ועד המאה החמישית שלאחריה.

[3]יוגה – יוגה. צ'יטה – תודעה. וריטי – תנודה, גל מחשבה. נירודהה – הגבלה, ריסון.

[4]הוא נכתב כשלוש-מאות שנה לפנה"ס.

[5] השיחה היא בין האל קרישנה לנסיך ארג'ונה ובה משכנע קרישנה את ארג'ונה שהוא חייב להלחם בקרוביו על מנת למלא את חובותיו החומריים ולהמשיך ולפתח מצבי תודעה גבוהים (בהבהגווד גיטא, 2002)

[6]הספרות הוודית נחשבת לכתבים העתיקים ביותר בהודו. היא כוללת ארבעה קבצים של מזמורי הלל טקסיים, המתארים את תוצאות חווית הדהינה והמדיטציה. כתבים עתיקים שהראשונים שבהם נכתבו לפני כ-2,700 שנה, אולם תיעוד זה אינו רציף לאורך השנים.

[7] בתחילת המאה העשרים נמצאו עדויות ארכיאולוגיות של פסלים, המגולפים באבן ומעוצבים בדמות הישובה בתנוחות המוכרות לנו היום מהיוגה, שמקורן בתקופה שלפני כ-5,000 שנה ואף יותר

[8] אופנגה- איברים (אנגה) מישנים (אופה) של גוף הוודה.