משקל ודיאטה- אמונות ועובדות

לקוח מתוך מאמר של ד"ר רות קרייצר-רביב,דוקטור לנטורופתיה ומוסמכת לפיזיולוגיה ודיאטה רפואית/

מי שמתכנן לרדת במשקל, טוב שידע מספר דברים בסיסיים:

1. מוטב שלא להתחיל בדיאטה אם אין מתכוונים ברצינות להתמיד בה, מכיוון שירידה לצורך עלייה מחדש גורמת נזק.

2. הקטנה בכמות האוכל גורמת להקטנה בכמות הקלוריות הדרושות לגוף. כלומר, נגרמת ירידה בחילוף החומרים. לכן, ההקטנה בכמות הקלוריות צריכה להיות הדרגתית. מסיבה זו דיאטות מחץ הן מסוכנות וגורמות להשמנה ולנזק פיזיולוגי קבוע לגוף. אחרי דיאטה כזו, מסיבה פיזיולוגית של קלקול במנגנון של ניצול האנרגיה, תבוא עלייה במשקל. הנוקטים דיאטות מחץ וודיאטות פלא סובלים מתסמונת ה"יו – יו", כלומר מנטייה לרדת ולעלות במשקל אל מעבר למשקל ההתחלתי.

3. היום כבר ידוע, כי אין עושים דיאטות ללא הדרכה והשגחה. איש המקצוע יודע להתאים את הדיאטה לכל אדם בהתאם לנתוניו ולצרכיו, בדרך שלא תזיק לו ולא תכביד עליו. ללא הדרכה כזו צפוי נזק לגוף.

4. בעת דיאטה יש לקחת ויטמינים ומינרלים לפי ייעוץ מקצועי מוסמך.

5. יש לשתות הרבה בעת עשיית דיאטה. יש להקטין בתפריט סוכר ושמנים.

מספר אמונות רווחות והעובדות בנושא:

1-אמונה:

אם מפרידים בין אבות המזון, למשל לא אוכלים חלבונים ופחמימות באותה ארוחה, כי אז יורדים מהר יותר במשקל.

עובדה: המעיים מעכלים הכל ואינם מפרידים בין מזון למשנהו. מה שגורם לירידה במשקל הוא מאזן קלורי שלילי, כלומר, אם אוכלים פחות ממה שהגוף "שורף".

2-אמונה:

חשוב מאוד לרדת במשקל מהר ולא "למרוח" את זה.

עובדה: כל ירידה מהירה מדי מסתיימת, בסופו של דבר, בהרס מערכות בגוף ובעלייה מחדש במשקל. הגוף חייב להסתגל לירידה במשקל ולחיות עמה, לכן הירידה הנכונה היא של 1/2 עד 1 ק"ג בשבוע.

3-אמונה:

בימינו, אנשים בדרך כלל נעשים יותר רזים.

עובדה: ההיפך הוא הנכון, למרות ריבוים של מועדוני בריאות "קאונטרי קלאב", סדנאות, שיטות שונות ומשונות להרזיה, ריבוי של מזונות ומשקאות דלי קלוריות ועוד, עדיין התמונה הכללית היא, גידול בשיעור של בעלי משקל-יתר מכלל האוכלוסיה. הדבר נכון בעיקר לגבי אנשים שנמצאים כבר במשקל-יתר או לגבי נשים צעירות. אם טרם עלית במשקל אתה עלול לעשות כן בגילים 45-34 אלא אם כן תנקוט בהקדם צעדי מנע.

4-אמונה:

הסכנה הגדולה ביותר מהשמנה היא הלחץ שהיא יוצרת על הלב.

עובדה: זו רק אחת הצרות. משקל-יתר מעלה את רמת האינסולין בדם וכך נוצרת סכנה של סוכרת, יתר-לחץ-דם, עלייה ברמת הכולסטרול "הרע" – LDL, הורדת הכולסטרול "הטוב" – HDL, ומכל זה הגדלת הסיכון למחלת לב. משקל-יתר משבש את האיזון ההורמונלי בגוף ואצל אשה מעלה את הסיכון לסרטן השד, סרטן רירית הרחם והפרעות בווסת. אצל גברים ונשים כאחד גדל הסיכון להיווצרות אבנים במרה, לדלקת פרקים ואפילו להפרעות בשינה. אדם שמן מתעצל לקיים פעילות גופנית ובכך מחמיר את מצבו.

5-אמונה:

ק"ג הוא ק"ג, לא חשוב היכן הוא מצטבר.

עובדה: הצטברות שומן בבטן ובחזה מסוכנת יותר מאשר הצטברותו בירכיים ובמותניים. השומן שבירכיים ובמותניים הוא יציב יותר ואילו השומן שבבטן ובחזה פעיל יותר ועלול להגיע אל הכבד ושם לגרום לעליית רמות של אינסולין, לחץ דם וכולסטרול. הוא עלול לגרום לסרטני השד ורירית הרחם.

6-אמונה:

אז מה אם אני עולה במשקל? אני ממילא מזדקן.

עובדה: אם לא תעלה במשקל תאריך יותר ימים. מחקרים מוכיחים, כי אנשים שמשקלם נמוך ב-10 עד 20 אחוזים מהמשקל הממוצע לפי גילם וגובהם, מאריכים ימים יותר מאשר אנשים בעלי משקל עודף.

7-אמונה:

לעולם לא ארד במשקל ואשפר את מצב בריאותי. אני מקרה אבוד.

עובדה: ירידה במספר ק"ג כבר עושה את ההבדל. כל ירידה של ק"ג אחד ממשקל-יתר מורידה את רמת הכולסטרול בשלוש נקודות וזה "לא הולך ברגל". ירידה במשקל מסייעת להגיע ללחץ דם תקין, לבד מיתרונות רבים אחרים.

8-אמונה:

קלוריה היא קלוריה, לא חשוב אם מקורה בגזר או בשמנת.

עובדה: לא כל הקלוריות "נוצרו" שוות. קלוריות שמקורן במזונות שמנים יגרמו לעלייה במשקל יותר מאשר קלוריות ממזונות חלבוניים או פחמימיים.

9-אמונה:

לגברים ולנשים קשה לרדת במשקל במידה שווה.

עובדה: לגברים קל יותר לרדת במשקל מאשר לנשים, משום שהשומן אצל גברים מרוכז בעיקר בבטן ובחזה והוא קל יותר לסילוק מאשר שומן אצל נשים, שמרוכז במותניים ובירכיים. כמו כן, אצל גברים חילוף החומרים גבוה יותר בגלל מאסת שרירים גדולה יותר. אולם ישנם גברים ונשים כאחד שמתקשים לרדת במשקל למרות כל האמצעים שהם נוקטים, בגלל פגם תורשתי שמייעל את אגירת הקלוריות בגופם ובשל עודף אינסולין בדמם. עודף זה גורם לרעב קבוע ולצורך הרב במאכלים מתוקים. אולם היום אפשר לשנות זאת על ידי שימוש במינרלים, למשל בכרומיום.

10-אמונה:

ירידה במשקל זה "רצח".

עובדה: אפשר לרדת במשקל בכל דיאטה אפילו השגויה ביותר, אם כי דיאטה כזו גורמת נזק רציני לגוף. הבעיה היא לשמור על המשקל התקין החדש. אפשר לעשות זאת אם ממשיכים כל הזמן בפעילות גופנית ואם אין חוזרים להרגלי האכילה הקודמים. אם לא כן, כי אז נכנסים למעגל של עלייה וירידה במשקל וחוזר חלילה והתוצאה נטו היא משקל גדול יותר מאשר בתחילת הדיאטה.

11-אמונה:

מה אכפת לי מזרועותי השמנות, אני רוצה לרזות בירכיים.

עובדה: דיאטה ופעילות גופנית מסייעים להוריד משומני הגוף, אולם אי אפשר לרכז את המאמץ לאיזור מסוים בגוף. נשים נוטות לרדת במשקל במידה שווה בכל איזורי הגוף, בעוד שגברים יורדים בעיקר באיזור הבטן והחזה.